Assessment of different mulches in the production of beet (Beta vulgaris L.)
DOI:
https://doi.org/10.31416/rsdv.v5i1.135Keywords:
weeding, pork beans, crotalaria juncea, napier grassAbstract
The use of legume and grass residues as mulch provides an increase in soil fertility, directly and/or indirectly in the conservation of the physical and biological properties of the soil, as well as a good alternative in the control of
spontaneous plants. In this context, the present work had the objective of evaluating the influence of different dead
cover crops on beet productivity and on the suppression of spontaneous plants. The experimental design was a
randomized complete block design (5 x 2) with four replications, with three residues as mulch: pork beans (Canavalia ensiformis), crotalaria juncea (Crotalaria juncea) and napier grass (Pennisetum purpureum); plus conventional cultivation (fertilization with P and K) and control (beet cultivation in the absence of mulching and fertilization). Whether or not the weeding is carried out. Bean treatment increased the yield of beet. The evaluated plant residues were not enough to suppress spontaneous plants, making it necessary also to make weeding.
References
BATISTA, M.A.V. Adubação verde na produtividade, qualidade e rentabilidade de beterraba e rabanete. 2011. 123f. Tese (Doutorado em Agronomia: Fitotecnia)–Universidade Federal Rural do Semiárido(UFERSA), Mossoró-RN, 2011.
BERTOL, I.; LEITE, D.; ZOLDAN JR, W. A. Decomposição do resíduo de milho e variáveis relacionadas. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v.28, n.2, p.369-375, 2004.
CALEGARI, A.; FERRO, M.; GRZESIUK, F. Plantio direto e rotação de culturas: experiência em Latossolo roxo/ 1985-1992. Curitiba, 1992.
CALVO, C. L.; FOLONI, J. S. S.; BRANCALIÃO, S. R. Produtividade de fitomassa e relação c/n de monocultivos e consórcios de guandu-anão, milheto e sorgo em três épocas de corte. Bragantia, v.69, n.1, p.77-86, 2010.
CARNEIRO, M. A. C.; CORDEIRO, M. A. S. S.; ASSIS, P. C. R.; MORAES,E. S.; PEREIRA, H. S.; PAULINO, H. B.; SOUZA, E. D. Produção de fitomassa de diferentes espécies de cobertura e suas alterações na atividade microbiana de solo de Cerrado. Bragantia, v.67, n.2, p.455-462, 2008.
CARTER, I.&JOHNSON, C. Influence of different types of mulches on eggplant production. Hortscience, v. 23, n. 1, p. 143-145, 1988.
FERREIRA, D. F. Sisvar-Sistema de análise de variância para dados balanceados. Lavras: UFLA, p 19, 1998.
FLOSS, E. Benefícios da biomassa de aveia ao sistema de semeadura direta. Revista Plantio Direto, v.57, n.1, p.25-29, 2000.
LEAL, M. A. A.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.;ARAÚJO, E. S. Compostagem de misturas de capim-elefante e torta de mamona com diferentes relações C: N. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambientalv.17, n.11, p.1195–1200, 2013.
LIMA, R. C. M.; STAMFORD, N. P.; SANTOS, E. R. S.; DIAS, S. H. L. Rendimento da alface e atributos químicos de um Latossolo em função da aplicação de biofertilizantes de rochas com fósforo e potássio. Horticultura Brasileira, v. 25, n. 2, p. 224-228, 2007.
MOURA NETO, E.L. Efeito da cobertura morta sobre a produção de quatro cultivares de coentro no município de Mossoró -RN. 1993. p. 27. (Monografia graduação).
OLIVEIRA F. F; GUERRAJ. G. M; ALMEIDA D. L; RIBEIRO R. L. D; ESPINDOLA J. A. A; RICCI M. S. F; CEDDIA M. B. Avaliação de coberturas mortas em cultura de alface sob manejo orgânico. Horticultura Brasileira, v. 26, n. 2,p.216-219,2008.
RESENDE, G. M.; CORDEIRO, G. G. Uso da água salina e condicionador de solo na produtividade de beterraba e cenoura no semiárido do submédio São Francisco. Embrapa Semiárido.(Comunicado Técnico,128), 2007.
SILVEIRA, A. P.D & FREITAS, S. S. Microbiologia do Solo e Qualidade Ambiental. Instituto Agronômico de Campinas –SP. p 29, 2007.
SILVA, C.; LOCATELLI, R.; CASTAGNARA, D. D.; MROZINSK, C. R.; OLIVEIRA, P. C. R. Características produtivas de crotalária spectabilis, feijão de porco e brachiaria brizantha cultivados em solo compactado. 2010.Disponível em:http://cac-php.unioeste.br/eventos/senama/anais/PDF/RESUMOS/137_1270056902_RESUMO.pdf. Acesso em: 15 jul.2015.
SOUZA, R. J;FONTANETTI, A; FIORINI, C. V. A; ALMEIDA, K. Cultura da Beterraba: cultivo convencional e cultivo orgânico. Lavras: UFLA, p 37, 2003.
TEXEIRA, A. H. C& LIMA FILHO, J. M. C. Embrapa Semi-Árido. Sistemas de Produção, ISSN 1807-0027, 2004. Disponível em: http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Manga/CultivodaMangueira/clima.htm Acesso em: 29 jul.2015.
TIVELI, S. N.; FACTOR, T. L.; TERAMOTO, J. R. S; FABRI, E. G.; MORAES, A. R. A; TRANI, P. E.; MAY. A. Beterraba: do plantio a comercialização. Boletim técnico-IAC, Campinas, 2011.
ZÁRATE, N.A. H.;MATTE, L. C.; VIEIRA, M. C.; GRACIANO, J. D.; HEID, D. M.; HELMICH, M. Amontoas e cobertura do solo com cama-de-frango na produção de cebolinha, com duas colheitas. Maringá, v. 32, n. 3, p. 449-454, 2010.
SEDIYAMA,M.A.N.;SANTOS, M.R.;VIDIGAL, S.M.; SANTOS, I.C.; SALGADO, L.T. Ocorrência de plantas daninhas no cultivo de Beterraba com Cobertura Morta e Adubação Orgânica. Planta Daninha, v. 28, n. 4, p. 717-725, 2010.