Acceptability and adhesion of the school feeding of IF Sertão of Pernambuco by students in Salgueiro campus
DOI:
https://doi.org/10.31416/rsdv.v3i1.174Keywords:
acceptance, high school, adhesion level, school feedingAbstract
School plays a fundamental role forming good eating habits since children and teenagers stay for a long amount of time every day in this environment. Healthy eating in the schools contributes for the learning improving the
nutritional conditions of students. Aiming to know the acceptability and the adhesion level of the school feeding offered to the high school students of this Institute, a qualitative and quantitative study was made. Initially 30% of the target
audience was randomly chosen. Then a questionnaire with objective and subjective questions was applied. We calculated the medium average of the adhesion level, analyzing it through the classification reported in the Manual for the Application of Acceptability Test in the School Feeding National Programme, elaborated by the collaborative Center in Feeding and School Nutrition – UNIFESP/2010. This study verified a high adhesion and good acceptance to the school feeding, however, it is necessary to build a school cafeteria, as well as promoting healthy eating education actions in the school environment in order to promote the feeding and nutritional security of the beneficiated students.
References
ACHUTTI, A. & AZAMBUJA, M.I.R.
Doenças crônicas não transmissíveis no Brasil:
repercussões do modelo de atenção à saúde
sobre a seguridade social. Ciência & Saúde
Coletiva, 9(4):833-840, 2004.
BLEIL, R.A.T.; SALAY, E. & SILVA, M.V.
Adesão ao Programa de Alimentação Escolar
por Alunos de Instituições Públicas de Ensino
no Município de Toledo, PR. Segurança
Alimentar e Nutricional, Campinas, 16(1): 65-
, 2009.
BRASIL. Lei n°11.346, de 15 de setembro de
Cria o Sistema Nacional de Segurança
Alimentar e Nutricional – SISAN com vistas
em assegurar o direito humano à alimentação
adequada e dá outras providências.
BRASIL. Lei n° 11.947, de 16 de junho de
Dispõe sobre o atendimento da
alimentação escolar e do Programa Dinheiro
Direto na Escola aos alunos da educação básica
e dá outras providências.
BRASIL. Resolução/CD/FNDE n° 38, de 16 de
julho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da
alimentação escolar aos alunos da educação
básica no Programa Nacional de Alimentação
Escolar – PNAE, Brasília DF. [Acesso em Jul
. Disponível em: www.fnde.gov.br
FUNDO NACIONAL DE
DESENVOLVIMENTO DA EDUCAÇÃO.
Manual para aplicação dos testes de
aceitabilidade no PNAE. Disponível em:
<http://www.fnde.gov.br/index.php/ae-
alimentacao-e-nutricao>. Acesso em 29 Ago.
MALTA, Deborah Carvalho et al . Prevalência
de fatores de risco e proteção de doenças
crônicas não transmissíveis em adolescentes:
resultados da Pesquisa Nacional de Saúde do
Escolar (PeNSE), Brasil, 2009. Ciênc. saúde
coletiva, Rio de Janeiro , v. 15, supl. 2, Oct.
.
MARIATH, Aline Brandão et al . Obesidade e
fatores de risco para o desenvolvimento de
doenças crônicas não transmissíveis entre
usuários de unidade de alimentação e nutrição.
Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro , v. 23, n.
, Apr. 2007 .
PEGOLO, G.E. & SILVA, M.V. Consumo de
energia e nutrientes e a adesão ao Programa
Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) por
escolares de um município paulista. Segurança
Alimentar e Nutricional, Campinas, 17(2): 50-
, 2010.
VIEIRA, P.P. & MARTINS, R.C.B.
Aceitabilidade da alimentação escolar no
ensino fundamental da cidade de
Adamantina/SP. Boletim das Faculdades
Adamantinenses Integradas, Adamantina, n. 2,
p. 6-7, 2008.
VITOLO, M.R. Nutrição da gestação ao
envelhecimento. Rio de Janeiro, Rubio, 2008.
p.