Acceptability and adhesion of the school feeding of IF Sertão of Pernambuco by students in Salgueiro campus

Authors

  • Nataly Roberta Bezerra Santana Carlini IFSertãoPE
  • Fernanda Fernandes Pinheiro da Costa IFSertãoPE
  • Roberta Verônica dos Santos Carvalho Mesquita IFSertãoPE

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v3i1.174

Keywords:

acceptance, high school, adhesion level, school feeding

Abstract

School plays a fundamental role forming good eating habits since children and teenagers stay for a long amount of time every day in this environment. Healthy eating in the schools contributes for the learning improving the
nutritional conditions of students. Aiming to know the acceptability and the adhesion level of the school feeding offered to the high school students of this Institute, a qualitative and quantitative study was made. Initially 30% of the target
audience was randomly chosen. Then a questionnaire with objective and subjective questions was applied. We calculated the medium average of the adhesion level, analyzing it through the classification reported in the Manual for the Application of Acceptability Test in the School Feeding National Programme, elaborated by the collaborative Center in Feeding and School Nutrition – UNIFESP/2010. This study verified a high adhesion and good acceptance to the school feeding, however, it is necessary to build a school cafeteria, as well as promoting healthy eating education actions in the school environment in order to promote the feeding and nutritional security of the beneficiated students.

References

ACHUTTI, A. & AZAMBUJA, M.I.R.

Doenças crônicas não transmissíveis no Brasil:

repercussões do modelo de atenção à saúde

sobre a seguridade social. Ciência & Saúde

Coletiva, 9(4):833-840, 2004.

BLEIL, R.A.T.; SALAY, E. & SILVA, M.V.

Adesão ao Programa de Alimentação Escolar

por Alunos de Instituições Públicas de Ensino

no Município de Toledo, PR. Segurança

Alimentar e Nutricional, Campinas, 16(1): 65-

, 2009.

BRASIL. Lei n°11.346, de 15 de setembro de

Cria o Sistema Nacional de Segurança

Alimentar e Nutricional – SISAN com vistas

em assegurar o direito humano à alimentação

adequada e dá outras providências.

BRASIL. Lei n° 11.947, de 16 de junho de

Dispõe sobre o atendimento da

alimentação escolar e do Programa Dinheiro

Direto na Escola aos alunos da educação básica

e dá outras providências.

BRASIL. Resolução/CD/FNDE n° 38, de 16 de

julho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da

alimentação escolar aos alunos da educação

básica no Programa Nacional de Alimentação

Escolar – PNAE, Brasília DF. [Acesso em Jul

. Disponível em: www.fnde.gov.br

FUNDO NACIONAL DE

DESENVOLVIMENTO DA EDUCAÇÃO.

Manual para aplicação dos testes de

aceitabilidade no PNAE. Disponível em:

<http://www.fnde.gov.br/index.php/ae-

alimentacao-e-nutricao>. Acesso em 29 Ago.

MALTA, Deborah Carvalho et al . Prevalência

de fatores de risco e proteção de doenças

crônicas não transmissíveis em adolescentes:

resultados da Pesquisa Nacional de Saúde do

Escolar (PeNSE), Brasil, 2009. Ciênc. saúde

coletiva, Rio de Janeiro , v. 15, supl. 2, Oct.

.

MARIATH, Aline Brandão et al . Obesidade e

fatores de risco para o desenvolvimento de

doenças crônicas não transmissíveis entre

usuários de unidade de alimentação e nutrição.

Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro , v. 23, n.

, Apr. 2007 .

PEGOLO, G.E. & SILVA, M.V. Consumo de

energia e nutrientes e a adesão ao Programa

Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) por

escolares de um município paulista. Segurança

Alimentar e Nutricional, Campinas, 17(2): 50-

, 2010.

VIEIRA, P.P. & MARTINS, R.C.B.

Aceitabilidade da alimentação escolar no

ensino fundamental da cidade de

Adamantina/SP. Boletim das Faculdades

Adamantinenses Integradas, Adamantina, n. 2,

p. 6-7, 2008.

VITOLO, M.R. Nutrição da gestação ao

envelhecimento. Rio de Janeiro, Rubio, 2008.

p.

Published

2015-04-30

How to Cite

CARLINI, N. R. B. S. .; COSTA, F. F. P. da .; MESQUITA, R. V. dos S. C. . Acceptability and adhesion of the school feeding of IF Sertão of Pernambuco by students in Salgueiro campus. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 3, n. 1, p. 3–10, 2015. DOI: 10.31416/rsdv.v3i1.174. Disponível em: https://revistas.ifsertaope.edu.br/index.php/rsdv/article/view/174. Acesso em: 22 nov. 2024.