O(s) TINTURA EXTRAÍDA DO RESÍDUO DA PRODUÇÃO DE VINHOS NO MANEJO DE Plasmopara vitícola EM VIDEIRA cv. ITÁLIA

Dye extracted from the waste of wine production in the management of Plasmopara viticola in vine cv. Itália

Authors

  • Amon de Macedo Universidade Federal da Paraíba https://orcid.org/0000-0003-0664-5937
  • Vilma Aparecida Gomes Andrade Discente Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola da Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Erbs Cintra de Souza Gomes Docente do Instituto Federal do Sertão Pernambucano
  • Milton César Costa Campos Docente da Universidade Federal da Paraíba
  • Italla Mikelly Barbosa Discente do Instituto Federal do Sertão Pernambucano

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v11i2.469

Keywords:

Extração a frio, manejo sustentável de doenças, míldio, tintura.

Abstract

Downy mildew, a disease caused by the etiological agent Plasmopara viticola, the ideal conditions for its establishment in the area are: high relative humidity above 70% and temperatures close to 20ºC. In this sense, seeking the development of alternative technologies to the chemical control of fungal diseases of the grapevine, the objective of the present study was to evaluate the potential of the dye extracted from the residue of the production of white wines in the management of Plasmopara vitícola in grapevine cv. Italy. The experiment was carried out from January to March 2021, in the experimental area of ??vines cv. Italy of Campus Petrolina Rural Area at IF Sertão-PE. After collection, the residues were dried, crushed and placed for cold extraction. The experimental design used was in randomized blocks composed of seven treatments: concentrations of tinctures at 1%; 5%; 10%; 25%; 50%, absolute control and positive control (fungicide) in three replicates. The sprayings were carried out weekly and the evaluations in the seed following the spraying. The collected data were submitted to analysis of variance and the means compared by the Scott-Knott test up to 5% probability. At the end of the experiment, it was observed that the best treatments with a direct impact on the reduction of the disease progress curve were: commercial fungicide and 50% tincture, demonstrating the potential of using the tincture extracted from the winemaking residue as a potential for integration into the vine downy mildew management practices in the São Francisco Valley.

References

AMORIN, L.; HUNIYKI, H. Doenças da videira. In Manual de Fitopatologia, V 2, Ceres. São Paulo, SP, 1997.

BARBOSA, M. A. G et al. Cultivo da videira. Sistemas de Produção, 1 – 2a. edição. Embrapa Semiárido, 2010. Disponível em: <http://www.cpatsa.embrapa.br:8080/sistema_producao/spuva/doencas.html>. Acesso em: 10 dez. 2020.

BOTELHO, R.V.; MAIA, A.J.; PIRES, E.J.P.; TERRA, M.M. Efeito do extrato de alho na quebra de dormência de gemas de videiras e no controle in vitro do agente causal da antracnose (Elsinoe ampelina Shear). Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.31, n.1, p.096-102, 2009. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452009000100015. Acesso em: 09 de mar. 2021.

BRASIL. Produção Integrada de Frutas. Disponível em: <http://www.cpatsa.embrapa.br:8080/pif/uva/normas.htm>. Acesso em: 15 dez 2020.

CARPINELLA, M.C.; HERRERO, G.W.; ALONSO, R.A.; PALACIOS, S.M. Antifungal activity of Melia azedarach fruit extracts. Fitoterapia, v.70, n.3, p.296-298, 1999.

CHAVARRIA, G.; SANTOS, H.P.; SÔNEGO, O.R.; MARODIN, G.A.B.; BERGAMASCHI, H.; CARDOSO, L.S. Incidência de doenças e necessidade de controle em cultivo protegido de videira. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.29, n.3, p.477-482, 2007.

CONAB. UVA INDUSTRIAL. Brasília, 2017.

COUTINHO, W. M.; ARAÚJO, E.; MAGALHAES, F. H. L.. Efeito de extratos de plantas nacardiáceas e dos fungicidas químicos Benomyl e Captan sobre a micoflora e qualidade fisiológica de sementes de feijão (Phaseolus vulgaris L.). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 23, n. 3, p. 560-568, 1999.

CZERMAINSK, A. B. C.; SÔNEGO, O. R. Influência das condições climáticas sobre a eficácia de fungicidas empregados para o controle do míldio em Vitis vinífera. Ciência Rural, Santa Maria, v.34, n.1, p.5-11, jan-fev, 2004. Disponível em: <https://www.scielo.br/pdf/cr/v34n1/a02v34n1.pdf>. Acesso em: 27 fev. 2021.

EMBRAPA. Registro de Observações Meteorológicas; Estação Estação Fruit Fort. 2021. Mensagem recebida por < joabe.almeida@embrapa.br > em 16 dez. 2022

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p.1039–1042, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001.

IBGE. Produção Agrícola Municipal. 2022. Disponível em: < https://sidra.ibge.gov.br/tabela/5457>. Acesso em: 15 dez. 2022.

GARRIDO, L. R; GAVA R. Manual de Doenças Fúngicas da Videira. EMBRAPA Uva e Vinho. Bento Gonsalves, RS, 2014.

.

LIMA, M. F. et al. Doenças e Alternativas de Controle. In: A Vitivinicultura no Semiárido Brasileiro. Petrolina, PE; Embrapa Semiárido, 2009, Cap.13, p.542 - 596

RIBEIRO, L.F.; BEDENDO, I.P. Efeito inibitório de extratos vegetais sobre Colletotrichum gloeosporioides - agente causal da podridão de frutos de mamoeiro. Scientia Agricola, v.56, n.4, supl., p.1267-1271, 1999. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/sa/v56n4s0/a31v564s.pdf. Acesso em: 09 mar. 2021.

SCHIEDECK, G. et al. Método de preparo de tintura de plantas bioativas para fins agrícolas. Comunicado Técnico n. 190. Embrapa Clima Temperado. Pelotas, RS, 2008.

SCHWAN-ESTRADA, K.R.F.; STANGARLIN, J.F. Extratos e óleos essenciais de plantas medicinais na indução de resistência. In: Cavalcanti, L.S., Di Piero, R.M., Cia, P., Pascholati, S.F., Resende, M.L.V. & Romeiro, R.S. (Eds.) Indução de resistência em plantas a patógenos e insetos. Piracicaba SP. FEALQ. 2005. p. 125-138.

SCHWAN-ESTRADA, K. R. F; STANGARLIN J. R.; PASCHOLATI, S. F. Mecanismos bioquímicos de defesa vegetal. In: PASCHOLATI, S. F et al. Interação Planta-Patógeno. Piracicaba, SP: FEALQ, 2008. p. 227-248

TAVARES, S. C. C. H.; LIMA, M F.; MELO, N. F. Principais doenças da videira e alternativas de controle. In: SOARES, J. M; P. C. S. A Viticultura no Semi-árido Brasileiro. Petrolina, PE. Embrapa, 2000. Cap. 12 p 293 – 346. Disponível em: <https://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/134246>. Acesso em: 27 fev. 2021.

TEIXEIRA, A. et al. Natural bioactive compounds from winery by-products as health promoters: a review. International journal of molecular sciences, v. 15, n. 9, p. 15638-15678, 2014.

DE LIMA, J. R. F. et al. Menos área cultivada, mais tecnologia na fruticultura de exportação: uva, manga e melão. 2021. Disponivel em: < https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1131621>. Acesso em: 15 dez. 2022.

ANDREASSON, E; LENMAN, M; MOUSHIB, L. Plant extracts comprising at least a phenolic compound, for inducing the natural defense of a plant against a pathogen, such as Phytophthora infestans. U.S. Patent n. 9,681,669, 20 jun. 2017.

HORST, M. V. et al. Subproduto da vitivinicultura no controle do míldio e indução de enzimas de defesa em videira. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento , v. 10, n. 11, pág. e453101119908-e453101119908, 2021

Published

2023-08-31

How to Cite

DE MACEDO, A.; GOMES ANDRADE, V. A.; CINTRA DE SOUZA GOMES, E.; COSTA CAMPOS, M. C. .; BARBOSA , I. M. O(s) TINTURA EXTRAÍDA DO RESÍDUO DA PRODUÇÃO DE VINHOS NO MANEJO DE Plasmopara vitícola EM VIDEIRA cv. ITÁLIA: Dye extracted from the waste of wine production in the management of Plasmopara viticola in vine cv. Itália. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 11, n. 2, p. 243–254, 2023. DOI: 10.31416/rsdv.v11i2.469. Disponível em: https://revistas.ifsertaope.edu.br/index.php/rsdv/article/view/469. Acesso em: 23 nov. 2024.