Influência do ácido fúlvico na qualidade fisiológica de sementes de café arábica

Authors

  • Vanessa Rodrigues de Amorim KNUPP UFV
  • Ana Paula de Freitas Coelho UFV
  • Roberval Luís SANTOS UFV
  • Camilla Sena da Silva UFV
  • Adriene Woods PEDROSA UFV

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i2.865

Keywords:

cafeicultura, Coffea arabica L, bioestimulantes, produção de mudas, vigor de mudas

Abstract

The implantation of an Arabica coffee crop is carried out, predominantly, from seedlings originating from seeds, which have slow and uneven germination. The use of natural substances that stimulate germination and the initial development of seedlings is interesting in order to obtain quality seedlings with better performance in the field, with fulvic acid (FA) being an option. The objective of this work was to evaluate the influence of FA on seed germination and seedling vigor of Arabica coffee (Coffea arabica L.), cultivar Catuaí Vermelho IAC 44, and the potential use of this substance for the production of seedlings. Two forms of application and different doses of BioGain® Fulvic 70 were used for seed treatment. Significant interactions were observed between the FA doses on the total dry mass of roots (DM) and the application method on the average length of the primary root (CR). MS showed a quadratic behavior according to the concentration of fulvic acid used, with higher values for the intermediate concentrations and lower values for the control and higher dose treatments. For CR, spraying differed statistically and was superior to immersion. Thus, it is concluded that the application of fulvic acid in arabica coffee seeds influences two parameters of vigor: DM and CR. The application of a dose of 15 mg/dm3 of FA provides greater total dry mass of roots and spraying proves to be a promising technique for the production of coffee seedlings.

References

ADANI, F.; GENEVINI, P.; ZACCHEO, P., ZOCCHI; G. The effect of commercial humic acid on tomato plant growth and mineral nutrition, Journal of Plant Nutrition, v.21, n.3, p.561-575, 1998. DOI: 10.1080/01904169809365424

ARAUJO, R. F.; ARAUJO, E. F.; CECON, P. R.; SOFIATI, V. Conservação de sementes de café (Coffea arabica L.) despolpado e não despolpado. Revista Brasileira de Sementes, v.30, n.3, p.71–78, 2008. DOI:10.1590/S0101-31222008000300010.

AZEVEDO, H. P. A. Enraizamento de café arábica em sistema orgânico de produção. 2018. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, MG.

BENTO, J. F. A. R.; ZAMBELI, A. S.; FREITAS, A. S.; SOARES, M. G.O.; SILVA, F.E.A. Impacto de ácidos húmicos e fúlvicos na produção de mudas de cafeeiro. Brazilian Journal of Development, Curitiba, PR, v.7, n.7, p.67277-67285, 2021. DOI: 10.34117/bjdv7n7-146.

BORCIONI, E.; MÓGOR, A.F.; PINTO, F. Aplicação de ácido fúlvico em mudas influenciando o crescimento radicular e produtividade de alface americana. Revista Ciência Agronômica, v.47, n.3, p.509–515, 2016.

BRASIL. Regras para análise de sementes. Brasília: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 2009.

CAMARGO, F. A. O.; ZONTA, E.; SANTOS, G. A.; ROSSIELLO, R.O.P. Aspectos fisiológicos e caracterização da toxidez de ácidos orgânicos voláteis em plantas. Ciência Rural, v.31, n.3, p.523–529, 2001. DOI: 10.1590/S0103-84782001000300029.

CANELLAS, L. P.; OLIVARES, F.L.; OKOROKOVA-FAÇANHA, A.L.; FAÇANHA, A.R. Humic Acids Isolated from Earthworm Compost Enhance Root Elongation, Lateral Root Emergence, and Plasma Membrane H+-ATPase Activity in Maize Roots. Plant Physiology, v.130, p.1951–1957, 2002. DOI: https://doi.org/10.1104%2Fpp.007088.

CARON, V. C.; GRAÇAS, J.P.; CASTRO, P.R.C. Condicionadores do solo: ácidos húmicos e fúlvicos. Piracicaba: ESALQ, 2015.

CAVALCANTE, Í.H.L; SIVA, R.R.S.; ALBANO, F.G.; LIMA, F.N.; MARQUES, A.S. Foliar spray of humic substances on seedling production of yellow passion fruit. Journal of Food, Agriculture & Environment, v.11, n.2, p.301–304, 2013. DOI: 103923/ja.2011.118.122.

CONAB. Acompanhamento da safra brasileira: café. Safra 2022 - Quarto levantamento, v.9, p.1–52, 2022.

CONAB. Acompanhamento da safra brasileira de café. Safra 2023 - Primeiro levantamento, v.10, n.1, p.1–41, 2023.

CORREA-ARAGUNDE, N.; GRAZIANO, M.; LAMATTINA. Nitric oxide plays a central role in determining lateral root development in tomato. Planta, v.18, p.900–905, 2004. DOI: https://doi.org/10.1007/s00425-003-1172-7

EYHERAGUIBEL, B.; SILVESTRE, J.; MORARD. Effects of humic substances derived from organic waste enhancement on the growth and mineral nutrition of maize. Bioresource Technology, v.99, p.4206–4212, 2008. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.08.082

FAÇANHA, A. R.; FAÇANHA, A.L.O.; OLIVARES, F.L.; GURIDI, F.; SANTOS, G.A.; VELLOSO, A.C.X.; RUMJANEK, V.M.; BRASIL, F.; SCHRIPSEMA, J.; BRAZ-FILHO, R.; OLIVEIRA, M. A.; CANELLAS, L.P. Bioatividade de ácidos húmicos: efeitos sobre o desenvolvimento radicular e sobre a bomba de prótons da membrana plasmática. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.37, n.9, p.1301–1310, 2002. DOI: 10.1590/S0100-204X2002000900014.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v.35, n.6, p.1039–1042, 2011.

IMA. Estabelecimento comercial de sementes e mudas. 2019. Disponível em: <http://www.ima.mg.gov.br/sanidade-vegetal/renasem>. Acesso em: 14 nov. 2022.

MOTA, A. R.; SILVA, R.J.; SOUZA, P.B.; OLIVEIRA, L.M.; SANTOS, A.C.M. Efeito da substância húmica na germinação de sementes de Myracrodruon urundeuva Fr. All. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.10, n.3, p.26–30, 2015. DOI: 10.18378/rvads.v10i3.3491.

NARDI, S.; PIZZEGHHELLO, D.; MUSCOLO, A. VIANELLO. Physiological effects of humic substances on higher plants. Soil Biology & Biochemistry, v.34, p.527–1536, 2002. DOI: 10.1016/S0038-0717(02)00174-8.

PAIVA, M. J. A. E. Ação e modo de aplicação dos ácidos húmicos e fúlvicos sobre características morfológicas e fisiológicas de milho. 2020. Dissertação (Mestrado em Agroecologia) - Departamento de Agronomia, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG, 2020.

RIBEIRO, M. D. F. Tratamentos alternativos para conservação de sementes de café arábica. 2013. 97 p. Tese (Doutorado em Fitotecnia) – Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2013.

ROSA, S. D. V. F.; MCDONALD JR, M. B. Modelo de Crescimento de Plântulas de Café: Uma Justificativa para Reduzir o Teste Padrão de Germinação. Brasília, DF: Embrapa Café, 2011.

SILVA FILHO, A. V. DA; SILVA, M. I. V. da. Importância das substâncias húmicas para a agricultura. Anais do simpósio nacional sobre as culturas do inhame e do taro. João Pessoa, v.2, 2002.

TAIZ, L.; ZEIGER, E.; MOLLER, I.M.; MURPHY, A. Fisiologia e Desenvolvimento Vegetal. Tradução: Alexandra Antunes Mastroberti et al. 6. ed. Porto Alegre: Artmed, 2017.

TREVISAN, S.; PIZZEGHELLO, D.; RUPERTI, B.; FRANCIOSO, O.; SASSI, A.; PALME, K.; QUAGGIOTTI, S.; NARDI, S. Humic substances induce lateral root formation and expression of the early auxin-responsive IAA19 gene and DR5 synthetic element in Arabidopsis. Plant Biology, v.12, n.4, p.604–614, 2010. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1438-8677.2009.00248.x.

VENDRUSCOLO, E. P.; SANTOS, O.F.; ALVES, C.Z. Substâncias húmicas na qualidade fisiológica de sementes de sorgo. Journal of Agronomic Sciences, v.3, n.2, p.169–177, 2014.

ZANDONADI, D. B. Bioatividade de substâncias húmicas: promoção do desenvolvimento radicular a atividade das bombas de H+. Tese: Universidade Estadual no Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Campo dos Goytacazes, 173 p, 2006.

ZANDONADI, D. B.; CANELLAS, L.P.; FAÇANHA, A.R. Indolacetic and humic acids induce lateral root development through a concerted plasmalemma and tonoplast H+ pumps activation. Planta, v.225, p.1583–1595, 2007. DOI: https://doi.org/10.1007/s00425-006-0454-2.

ZANDONADI, D. B.; SANTOS, M.P.; MEDICI, L.O.; SILVA, J. Ação da matéria orgânica e suas frações sobre a fisiologia de hortaliças. Horticultura Brasileira, v.32, n.1, p.14–20, 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362014000100003.

ZHAO, L.; ZHANG, F.; GUO, J.; YANG, Y.; LI, B.; ZHANG, L. Nitric Oxide Functions as a Signal in Salt Resistance in the Calluses from Two Ecotypes of Reed. Plant Physiology, v.134, p.849–857, 2004. DOI: https://doi.org/10.1104%2Fpp.103.030023.

Published

2024-06-07

How to Cite

RODRIGUES DE AMORIM KNUPP, V. .; DE FREITAS COELHO, A. P. .; LUÍS SANTOS, R.; SENA DA SILVA, C.; WOODS PEDROSA, A. . Influência do ácido fúlvico na qualidade fisiológica de sementes de café arábica. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 12, n. 2, p. 725–736, 2024. DOI: 10.31416/rsdv.v12i2.865. Disponível em: https://revistas.ifsertaope.edu.br/index.php/rsdv/article/view/865. Acesso em: 21 nov. 2024.