Sanitary inspections handling and marketing of red meat at fairs-free PetrolinaPE municipality.
DOI:
https://doi.org/10.31416/rsdv.v5i1.137Keywords:
trade in red meat, contamination, hygieneAbstract
The objective was to evaluate the hygienic-sanitary conditions of the tents that sell bovine, ovine and
caprine meats in the main free trade fairs of the city of Petrolina-PE, such as manipulation, hygiene and commercialization of the products through a visual analysis of the environment, buildings, installations, equipment, utensils, presence of vectors and urban pests and manipulators adapted to the reality of work. Most free fairs were not suitable for trade and handling of these meats, because the necessary requirements were not being put into practice, that is, the meat trade in those environments was not conducive. It was concluded that the meat stands evaluated at the Petrolina-PE free trade fairs presented poor hygiene conditions of several factors such as handlers, facilities, utensils and food, and could present
high levels of contamination, thus necessitating a corrective action plan of the inadequacies and deficiencies addressing actions such as infrastructure and training of traders regarding Good Food Manufacturing / Handling Practices.
References
BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 2004.
BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n° 275, de 21 de outubro de 2002. Dispõe sobre o regulamento técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos e a lista de verificação das Boas Práticas de Fabricação em estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 2002.
CAPISTRANO, D.L.; GERMANO, P.M.L.; GERMANO, M.I.S. Feiras livres do município de São Paulo sob o ponto de vista legislativo e sanitário. Revista Higiene Alimentar, v. 18, p.37-42, 2004.
CAVALCANTI, C.R.; PAULINO, F.O; MAYER, K.D.G.; SILVA, F.F.; GOMES, V.D.S.; SANTOS, F.G.A. Avaliação e diagnóstico das condições de comercialização de alimentos nas feiras livres no estado da Paraíba. Arquivos de Ciências Veterinárias e Zoologia, v.17, n.3, p.167-172, 2014.
FERREIRA, F.R.B.; SILVA, N.G.; MOURA, E.A.; SILVA, C.G.M. Condições higiênico-sanitárias das carnes comercializadas em feiras livres de municípios da zona da mata norte-PE. 2010. In: X Jornada de Ensino, Pesquisa e Extensão da UFRPE, 10. Anais...2010.
FREITAS, A.K.N.; FREIRE, L.S.; PAZ, H.C.; PIRES, R.M.C. Condições higiênico-sanitárias de gêneros alimentícios comercializados no Mercado Central São José em Teresina-PI. In: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR ALIMENTAÇÃO E SAÚDE, 5, 2015, Bento Gonçalves. Anais...SBCTA-RS, 2015.
GOMES, P.M.A.;BARBOSA, J.G.;COSTA, E.R.;JUNIOR, I.G.S. Avaliações das condições higiênicas sanitárias das carnes comercializadas na feira livre do município de Catolé do Rocha-PB. Revista Verde,v.7, n.1, p.225 –232, 2012.
LIMA, T.C.; CÂMARA, T.M. Importância cultural da feira livre para a população do município de Parnamirim/RN. In: CONGRESSO NORTE NORDESTE DE PESQUISA E INOVAÇÃO, 5. 2010, Maceió. Anais... IFAL, 2010. Disponível em: <http://connepi.ifal.edu.br/ocs/index.php/connepi/CONNEPI2010/paper/viewFile/1566/797>.Acesso em: 16 ago.2016.
MASCARENHAS G. Feiras livres: Informalidade e espaços de sociabilidade. In: Colóquio Internacional 2005: comércio, culturas e políticas públicas em tempos de globalização; 2005; Rio de Janeiro, (BR). Rio de Janeiro. [documento online] 2005. Disponível em:<http://www.ess.ufrj.br/site_coloquio/mesa2_05.pdf> [2007 fev 26]>.Acesso em: 16 ago.2016.
MATOS, J.C.; BENVINDO, L.R.S.; SILVA, T.O.; CARVALHO, L.M.F. Condições higiênico-sanitárias de feiras livres: uma revisão integrativa. Revista Eletrônica Gestão & Saúde,v.6, n.3, 2884-2893, 2015.
OLIVEIRA, A.B.A.; PAULA, C.M.D.; CAPALONGA, R.; CARDOSO, M.R.I.; TONDO, E.C. Doenças transmitidas por alimentos, principais agentes etiológicos e aspectos gerais: uma revisão. Revista Hospital das Clínicas de Porto Alegre –HCPA,v.30, n.3, p.279-289,2010.
SANTOS, D.B.;MACHADO, M.S.; SAMPAIO, A.H.R.; VIEIRA, L.M. Avaliação das condições higiênico-sanitárias da feira livre da colônia dos pescadores no município de Uruçuí-PI. Enciclopédia Biosfera, v.9, n.16, p.2433-2443, 2013.
SILVA, R.A.R.; SILVA SOBRINHO, R.D.; SANTOS, R.J.C.; SILVA, S.M.; SILVA, M.S. Desenvolvimento de ações para a melhoria da feira livre do município de Areia. In: ENCONTRO DE EXTENSÃO DA UNIVERSIDADE FEDERAL DO CARIRI, 9, 2010,João Pessoa. Anais...UFPB, 2010. Disponívelem<http://www.prac.ufpb.br/anais/IXEnex/extensao/documentos/anais/8.TRABALHO/8CCADCFSPEX01.pdf > Acesso em: 16 ago.2016.
SILVA, E.M.et al. O desenvolvimento econômico e social da feira livre de Umbaúba, 1989 a 2009. Trabalho de Conclusão de Curso da Universidade Tiradentes para obtenção do grau de bacharel em Serviço Social, apresentada à Universidade Tiradentes. 2009.
SOUZA, C.P. Segurança alimentar e doenças veiculadas por alimentos: utilização do grupo coliforme como um dos indicadores de qualidade de alimentos. Revista de Atenção Primária à Saúde, v.9, n.1, p.83-88, 2006.